Er du nærsynet eller langsynet?

Hvad er forskellen på at være nærsynet eller langsynet?

Hvis du er nærsynet, kan du se det, der er tæt på, men alt det, der er langt væk, bliver tåget! Hvis du er langsynet, har du svært ved at se det, der er tæt på. Til gengæld kan du på 10 meters afstand, spotte en myre, der kravler hen over et bord.

Derfor er du nær- eller langsynet!

Omkring 20 % af alle mennesker er født med eller bliver i løbet af teenagerårene enten nærsynet - eller langsynet.

At du er nær- eller langsynet, kan skyldes mange forskellige ting. Oftest er det, fordi afstanden mellem øjets linse og nethinden er forkert og synsindtrykket derfor rammer enten foran eller bagved nethinden. Du kan sige, at fokus er forkert.

Er du ude af fokus?

Hvis du er nærsynet, er fokus foran din nethinde, men er du langsynet, er fokus for langt tilbage. Når du bruger briller, sætter du en "ekstra linse" uden på øjets linse. Brillerne hjælper dermed øjets linse, så fokus bliver rigtigt. Næsten alle mennesker får senest midt i 40-erne alderssyn. Du bliver langsynet og får brug for læsebriller. Dette skyldes, at dit øjes linse bliver hårdere med alderen, og musklerne, du bruger til at stille skarpt bliver slappere. Du kan læse meget mere om alderssyn HER.

Dine øjne er helt fantastiske
- så pas godt på dem.

Din vigtigste sans!

Ud af dine 5 sanser er dit syn den vigtigste. Din hjerne bruger derfor mest energi på at holde øje med det, dine øjne fortæller den.

Sådan virker dit øje!

Dit øje har 4 meget vigtige dele. Din hornhinde, linse, nethinde og synsnerve.

Hornhinden

Din hornhinde sidder yderst på dit øje, og beskytter det mod støv og andet, der kan komme ind i dit øje. Udover at beskytte dit øje, har krumningen på hornhinden betydning for, hvordan lyset brydes på vej ind i dit øje, og derfor hvordan du ser.

Linsen

Du bruger øjets linse til at stille skarpt med. Øjet stiller skarpt ved at gøre linsen enten større eller mindre tyk. Linsen er ophængt i små tråde. Når du stiller skarpt, bruger du dine muskler omkring øjet til at stramme eller løsne trådene. Når trådene trækker i linsen, så enten udvider den sig og bliver tyndere, eller den trækker sig sammen og bliver tykkere.

Nethinden

Nethinden er det filmlærred, hvor det, du ser, bliver til billeder. Den er fyldt med ca. 7 mio. små lysfølsomme tapper og 125 mio. stave. Tapperne er så følsomme, at de kan se forskel på farvespektret i lyset. Der er 3 forskellige slags tapper, som ser hver deres farver. Stavene er ca. 100 gange så lysfølsomme som tapperne. De reagere kun på hvidt lys, og det er dem, du bruger, når det bliver mørkt. Tapperne udgør dit nattesyn. Tæt på midten af nethinden er der et sted, hvor der kun er stave. Stedet bliver kaldt den gule plet. Det er nethindens mest følsomme sted, og det sted, som bliver brugt til at stille skarpt med.

Synsnerven

Synsnerven sidder fast bag på den gule plet, og er forbindelsen mellem dine øjne og din hjerne. Et slags datakabel. Synsnerven sender ca. 40 mio. bit data pr. sekund op til din hjerne. Heldigvis bruger din hjerne ikke alle dataene, men kun de mest nødvendige.

Din hjerne vælger det, du ser!

Dit syn er delt op i et centralt- og et perifert syn. Det centrale syn er det, du bruger, når du bevidst ser på noget. Altså det, som er i midten af dit synsfelt. For eksempel når du læser, laver mad eller skriver en mail. Dit perifere syn er alt det, der foregår i udkanten af dit synsfelt. Det er alt det, du ser, men som du normalt ikke lægger mærke til. Dit perifere syn er særligt opmærksomt på noget, der bevæger sig. Altså en slags alarmsystem. Det er dit perifere syn, der slår alarm, hvis du er ved at vælte din kaffe, og som gør, at du kan nå at gribe koppen, inden den vælter. I midten af dit synsfelt har du et blindt område. Heldigvis bevæger øjets sig hele tiden i små ryk. Derfor kan din hjerne udfylde det blinde område, så du ikke oplever, at det er der.


NEW COLOURS
Moss Toffee Golden Walnut +6
Biella Læsebrille - CLASSIC
199,00 kr.
NEW COLOURS
Moss Black Champagne Brown +5
Torino Læsebrille - CLASSIC
199,00 kr.
NEW COLOURS
Brown Turtle Black Brown Mat Black +2
Milano Læsebrille - CLASSIC
199,00 kr.
Smoke Golden Black Blue +3
Lazio Læsebrille - CLASSIC
199,00 kr.
NEW
Lykkepose - Læsebriller
349,00 kr.
Ice Olive
Capri Læsebrille - CLASSIC
199,00 kr.
NEW COLOURS
Moss Toffee Golden Walnut +6
Biella Læsebrille - CLASSIC
199,00 kr.
NEW COLOURS
Moss Black Champagne Brown +5
Torino Læsebrille - CLASSIC
199,00 kr.
NEW COLOURS
Brown Turtle Black Brown Mat Black +2
Milano Læsebrille - CLASSIC
199,00 kr.
Smoke Golden Black Blue +3
Lazio Læsebrille - CLASSIC
199,00 kr.
NEW
Beige Marble Black Walnut
Trieste MINI Læsebrille - PREMIUM
349,00 kr.
Smoke Brown Turtle Black
Trieste Læsebrille - PREMIUM
349,00 kr.